Vše o windows 7 na jednom místě....

středa 6. ledna 2010

Novikny ve Windows 7 - popis I

Miniaplikace (Gadgets)

Opět uživatelům předhozího OS netřeba představovat. Díky Windows 7 je používání miniaplikací ještě snazší. Miniaplikace lze umístit kamkoli na plochu a rozhodnout se, zda mají být zobrazeny ve větší nebo menší verzi (ve windows Vista byly tyto aplikae umístěny v postraním panelu – ten je „bohu dík“ odstraněn. Pokud chcete mít miniaplikace na okrajích obrazovky, na místo se přichytí, jako byly magnetické. Funkce náhled Aero (Aero Peek) umožňuje zprůhlednit otevřená okna a podívat se rychle na vaše miniaplikace. Pokud si nevystačíte s vestavěnou nabídkou miniaplikaí tak je zde velice snadná možnost rozšíření.

Seznamy odkazů (Jump Lists)

clip_image001Asi jste si již přáli, aby bylo jednodušší najít soubory, se kterými pracujete nejčastěji. Možná máte mnoho dokumentů na ploše a pomalu se přestáváte v této změti orientovat. Seznamy odkazů umožňují mít na ploše více místa a zrychlují přístup k souborům a úlohám.

Seznam odkazů je k dispozici pro každou aplikaci v nabídce Start a hlavním panelu a umožňuje snadno najít naposledy používané, nejčastěji používané či připnuté soubory. Některé programy nabízejí v seznamu odkazů nejčastější úlohy. Například v seznamu odkazů aplikace Windows Media Player uvidíte možnost přehrát veškerou hudbu nebo pokračovat v posledním seznamu skladeb, seznam odkazů aplikace Internet Explorer nabízí pravidelně a nedávno navštěvované stránky. Užitečná je také i možnost zahájit psaní e-mailu přímo ze seznamu odkazů e-mailového klienta.

Seznam odkazů automaticky nabízí nejvýše 10 položek, které nejčastěji používáte. Délku seznamu můžete upravit, tento limit se nevztahuje na úlohy nebo připnuté položky.

Položky můžete také přetažením myší nad ikonu aplikace na hlavním panelu připnout do seznamu odkazů, aniž by byl daný formát souborů přidružen k aplikaci. Například můžete připnout HTML soubor k seznamu odkazů Poznámkového bloku a tento soubor se pokaždé při kliknutí z nabídky seznamu odkazů otevře v daném programu, i když s HTML soubory ve výchozím nastavení pracuje internetový prohlížeč. 

Průzkumník Windows (Windows® Explorer)

clip_image002Průzkumník Windows zjednodušuje správu všech souborů a umožňuje zobrazovat a uspořádat soubory na vašem počítači a ostatních počítačích v síti. Dokumenty nebo fotografie můžete například uspořádat podle autora, data vytvoření, umístění a dalších značek a vlastností. Zobrazení lze přizpůsobit, pomocí knihoven můžete pracovat se soubory, které se nacházejí v různých umístěních.

Navigace je rychlejší a intuitivnější. Vylepšené rozložení lépe využívá prostoru. Kopírování je spolehlivější, zobrazuje méně upozornění a zobrazuje názvy kopírovaných souborů. Oceníte také rychlý přístup k oblíbeným umístěním a nová tlačítka, která umožňují provést běžné úlohy, jako je vytvoření nové složky.

Díky adresnímu panelu máte neustále přehled o tom, kde se nacházíte, a můžete se přesunout o libovolný počet úrovní výš. Když kliknete na soubor, podokno náhledu zobrazí, co se v souboru nachází před jeho otevřením. Pomocí nového tlačítka podokno náhledu snadno zobrazíte a skryjete.

Hlavní panel (Windows® Taskbar)

Pro lepší orientaci zobrazuje hlavní panel systému Windows 7 pro každé otevřené okno živý náhled. Pokud na náhled najedete myší, zobrazí se okno v plné velikosti. Okna lze také zavřít přímo z náhledu.

Ikony programů, které jsou kvůli snazšímu ovládaní větší, lze libovolně přesouvat podle vašich potřeb. Pro rychlejší přístup můžete často používané programy připnout k hlavnímu panelu. Na hlavní panel se také vejde mnohem více ikon než dříve bez nutnosti posouvání. Navíc mohou programy pomocí hlavního panelu informovat o stavu. Například podbarvení ikony Průzkumníku Windows zobrazuje průběh kopírování souborů bez potřeby sledovat příslušné okno aplikace.

clip_image003

Máte-li otevřený velký počet oken daného programu, živé náhledy se změní v seznam, z kterého můžete zobrazit náhled příslušného okna nebo okno přímo zavřít.

clip_image004Panel rychlého spuštění ve starších verzích systému Windows podporoval možnost přetáhnout soubor na ikonu připnutého programu a v tomto programu jej otevřít. Nový hlavní panel vyhodnocuje přetažení jako příkaz k připnutí. Přetáhnete-li myší ikonu programu na hlavní panel, dojde k jeho připnutí. Přetáhnete-li myší soubor na hlavní panel, bude připnut k aplikaci, ve které se otvírá. (Ikona aplikace se rovněž připne). Podržením klávesy SHIFT a přetažením souboru na ikonu programu se v něm soubor otevře.

Abyste měli neustále možnost volby a kontroly, nedovoluje systém Windows 7 programům, aby se při instalaci automaticky připnuly k hlavnímu panelu. Nově nainstalované aplikace jsou v nabídce Start po určitou dobu barevně zvýrazněny (stejně jako v předchozích verzích), můžete je tak jednoduše najít, spustit a rozhodnout se, zda je chcete k hlavnímu panelu připnout pro jednodušší přístup.

3 komentáře:

  1. Kde najdu nainstalované miniaplikace?

    OdpovědětVymazat
  2. Klikneš kdekoliv na polše pravým tlačítkem, vyjede ti seznam - kde druhé od spoda jsou miniaplikace.

    OdpovědětVymazat
  3. http://img12.imageshack.us/img12/9219/kdejsouminiaplikace.jpg
    Já mám takový problém, že je tam nemám? Nevim jak a ani kdy mi teda zmizeli. Všiml jsem si toho nedávno. Nemůžu je ani v PC najít teda :o/ Co s tim?

    OdpovědětVymazat

Využijete Ballot Screen?