Vše o windows 7 na jednom místě....

středa 6. ledna 2010

Nové prostředí Windows 7

Prostředí Windows 7

Když se distribuovala Windows Vista, obsahovala nový grafický model, nazvaný Windows Display Driver Model (WDDM). To byla verze 1.0. Tenhle WDDM je potřeba pro Desktop Window Manager (DWM), aby mohl renderovat desktop za použití DirectX 9, a poskytl vám tak požitek z Aero Glass rozhraní, Flip3D a dalším. WDDM je nyní upgradováno na WDDM 1.1, které je požadováno pro některé nové DWM funkce ve Windows 7.

Náhled Aero®

clip_image001Díky vylepšením plochy je práce s více okny snazší než kdykoli dříve.

Aero Peek je funkce mimo jiné pro snadnější přepínání oken pomocí zkratky Alt+Tab. Při procházení oken se všechna až na to právě aktivní „zprůhlední“, přičemž však zůstanou na svých místech. Stejně to funguje i při přepnutí na plochu: okna zůstanou na svých místech, avšak průhledná. Pro vyvolání okna tak stačí kliknout na jeho obrys.Chcete-li se podívat na miniaplikace či soubory na ploše, stačí umístit kurzor myši na pravý okraj hlavního panelu. Najedete-li myší na živý náhled okna v hlavním panelu, u ostatních otevřených oken se zobrazí jen obrysy. Lehce tak zjistíte, kde přesně se vybrané okno nachází. Stejná funkce byla přidána při přepínání oken pomocí klávesové zkratky ALT+TAB.

Aero Shake umožňuje jednoduše skrýt okna, se kterými zrovna nepracujete. Uchopte myší aktivní okno a zatřeste s ním ze strany na stranu, všechna neaktivní okna zmizí. Chcete-li minimalizovaná okna obnovit, s aktivním oknem znovu zatřeste.

Aero Snap je velie zajímavou novou funkcí. Ta umožní snadno zadokovat libovolné okno k okraji obrazovky. clip_image002Přetažením myší můžete snadno uspořádat okna. Přetažením okna na horní okraj obrazovky jej maximalizujete a přesunutím zpět z horního okraje získá okno svou původní velikost. Přetažení dolního okraje okna maximalizuje jeho výšku. Kopírování souborů nebo porovnávání obsahu dvou oken je snadné, stačí přetáhnout okna na opačné okraje obrazovky. Jakmile se kurzor dotkne okraje, okno automaticky změní velikost a zaplní polovinu obrazovky.

Flip 3D uživatelům, kteří se alespon na chvilku setkali se předhozím operačním systémem z dílny Microsoftu není třeba asi vůbec představovat. Pro ostatní jen malá zmínka jedná se o upravenou funkci, kterou např. ve win. XP byla TAB+ALT (stále lze využít – viz. výše). Nové rotování oken se vyvolává pomocí kláves WIN+TAB. Funkce je velice efektivní, avšak pro běžné použití je téměř nevyužitelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Využijete Ballot Screen?